Mutlu gülüşlerin merkezi İzmir Eğitim Diş Hastanesi
21 Mart 2022

bazında biz1.jpg

Mutlu gülüşlerin merkezi İzmir Eğitim Diş Hastanesi

İzmir Eğitim Diş Hastanesi Başhekimi Dr. Hakan Şahin, hastanenin taşınması ve hizmet alanlarıyla ilgili bilgi verdi. Günde binlerce hastaya hizmet verdiklerini söyleyen Şahin, aynı zamanda hastaneye gelemeyecek durumda olan hastalara da evde hizmet verdiklerini dile getirdi

İzmir’in en eski hastanelerinden bir tanesi olan 1983 yılından bu yana İzmir ve Ege Bölgesi’ne hizmet veren İzmir Eğitim Diş Hastanesi, yeni hizmet binasında binlerce insana hizmet vermeye devam ediyor. Hastanenin bebekli annelere ve hamilelere göre düzenlemeler yapılarak bebek dostu bir hastane olma özelliğini taşıdığını söyleyen İzmir Eğitim Diş Hastanesi Baş Hekimi Hakan Şahin, çocuklara ve engellilere yönelik çalışmalarını da ifade ederek, “Çocuklarla ilgilenen kliniklerimiz onlara özel olarak düzenlendi. Aynı zamanda çeşitli hastalıklardan dolayı hastaneye gelmekte zorluk çeken hastalarımız için mobil ünitlerle evde diş bakım hizmeti veriyoruz” dedi.

 

Dr. Hakan Şahin, “2006 yılı Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi mezunuyum. Yıllardan beri İzmir’de ikamet ediyorum. Torbalı başta olmak üzere birçok kurumda görev yaptım. En son görev yerim İzmir Eğitim Diş Hastanesi’ydi. Şu anda İzmir Eğitim Diş Hastanesi başhekimi olarak görev yapıyorum. Hastanemiz, İzmir’in en büyük Türkiye’nin de ilk eğitim diş hastanesi olarak kurulan eski binasında yıllarca hizmet veren ve bu koşullarda hizmet veren hastanedeydi. 2018 yılında yeni binamıza geçtik. Bu binada nitelikli diş üniti sayılarımızı yani 1 ve 2 kişilik oda sayımızı %65’e kadar çıkarttık. Bu da hizmet kalitemizi daha ileriye taşıyan bir adım oldu. Hastanemizde protez, cerrahi, endodonti, ortodonti ve pededonti olmak üzere çeşitli branşlarımız var. Bu branşlar alanlarında İzmir’de en fazla hasta bakan bölümler aynı zamanda. Üniversite hastanelerine oranla daha fazla ortodonti hastası bakıp, cerrahi operasyon yapıyoruz. İzmir’in ve bölgenin hasta yoğunluğunun büyük kısmını çekiyoruz. Bu konuda oldukça gururluyuz” dedi.


 

“MEMNUNİYET ORANI ARTIYOR”

Göreve başladığı 2017 yılı aralık ayından sonra taşınma telaşına girdiklerini söyleyen Şahin, “Bu binayı çalışılabilir ve insanlara hizmet sunulabilir hale getirmeye çalıştık. Bu aşamada 4-5 ay inşaatla uğraştık. Ayrıca Gaziemir’deki semt polikliniğimiz çok kötü durumdaydı, orayı da taşımaya karar verdik. Orasının da tadilatını yaparak, fiziki şartlarını güçlendirdik. 2018 yılı biraz açılışlarla, taşınmalarla geçmiş yorucu bir yıl oldu. 2019 yılında taşınmadan sonra kalan eksikliklerimizi gidererek, hastanemizi daha fazla hizmet yapılabilir, insanların memnuniyet ve mutluluk oranının arttığı bir ortam haline getirmeyi hedefliyoruz. Hekimlerimizin ve çalışan personelimizin mutluluğunu arttırmak istiyoruz çünkü onların mutlu ve huzurlu olması, hastalarımızın da mutlu ve huzurlu olması, tedavilerini daha iyi almaları demek. Onun için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Hastanede personel sayısı hakkında bilgi veren Şahin, “Şuan hastanemizde 103 diş hekimimiz var, emekliye ayrılan arkadaşlarımız var. Kadromuz giderek gençleşiyor. Bu çok iyi, genç nesil benim için ümit demek. Onların çabalarıyla çok daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum” açıklamalarında bulundu.

ÇOCUKLARA  ÖZEL HİZMET

Çocuk diş sağlığı konusuna da önem verdiklerini ifade eden Şahin, “Çocuk sağlığı konusunda iki branşımız var. Pedodonti dediğimiz çocuk kliniklerimiz 16 yaşına kadar olan çocukların tedavilerini üstleniyorlar. Onların yaş gruplarına hitap edecek şekilde düzenlenmiş bir kliniğimiz var. Hekimlerimizde bu konuda ciddi anlamda özverili çalışan insanlar. Gelen hastalardan aldığımız yorumlar da bizleri mutlu ediyor. Onun dışında bir de ortodonti kliniğimiz var. Ortodonti nedir dersek, dişsel ya da iskeletsel anomalisi olan çocukların dişlerini ve iskeletsel anomalilerini gidermek için yapılan tedavi şekli. Bu kliniğimizde de yaklaşık olarak çalışan 11 hekimimiz var. İzmir’de bu konuyla ilgili büyük açık olduğu için hekim sayımız çok fazla. Yetişebiliyor musunuz derseniz yetişemiyoruz. Sadece İzmir’in değil, bölgenin böyle bir sıkıntısı var. Polikliniğimiz oldukça yoğun bir şekilde hasta almaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.


“EĞİTİM KÜÇÜK YAŞTA BAŞLAMALI”

Diş sağlığı ve temizlik eğitiminin çocuk yaşlarda ve ailede başlaması gerektiğini söyleyen Şahin, “Bu konuda ailelere ve aile hekimlerine büyük görev düşüyor. Aynı zamanda okullarda da bu eğitimlerin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Toplumu bu işlere hazırlar ve alıştırırsak dental problemlerin azalacağını düşünüyoruz. Çocuklarımızın diş fırçasıyla daha samimi olacağını düşünüyoruz, bunun için gerekli dönemlerde okullarda taramalar yapıyoruz ve eğitimler veriyoruz. Bakanlıkla da bununla ilgili devamlı iletişim halindeyiz. Şuan en son taramalarımız bitti, tatil dönemindeyiz. Yeni dönemle beraber yeni taramalarımız olacak. Diş taramaları İzmir bazında oluyor, gerekli ilçe sağlık müdürlükleriyle birlikte görevlendirme şeklinde bu taramaları yapıyoruz. O bölgedeki bütün okulların gezilmesi, ağız muayenelerinin yapılması ve oral hijyen eğitimi verilerek eğitimlerimizi tamamlıyoruz” açıklamalarında bulundu.

EVDE DİŞ BAKIMI

Köylerde de hizmet verdiklerini ifade eden Şahin, aynı zamanda evde bakım hizmetleri de verdiklerini söyledi. Şahin, “Çeşitli rahatsızlıklarından dolayı hastaneye gelmekte, gitmekte sıkıntı yaşayan hastalarımız var. Bu kişilere hizmeti evlerine götürerek veriyoruz. Bu konuda da Türkiye’nin en önde gelen hastanelerinden biriyiz. İlgili birimde görevli hekim arkadaşımız çok özverili, gittiği evlerde çekiminden protezine, diş kesiminden sabit protezine kadar her şeyi yapmaya çalışan bir arkadaşımız. Bu işlemler mobil ünitlerimizle evde yapılıyor. Evde diş hizmeti almak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Müdürlüğümüzün bununla ilgili bir birimi var, hastalar onunla iletişime geçiyorlar. Onlar da ilgili bölgelerdeki hastaları hastanelere yönlendiriyor. Sağlık Bakanlığı’nın en büyük hizmetlerinden biri ve her türlü branşta devamlı geliştirmeye çalışılan bir hizmet. İlerde çok daha iyi olacağını düşünüyoruz. Biz de elimizden geleni yapıyoruz bu konuyla ilgili. Bu çalışma yaklaşık olarak 6 yıldan beri devam ediyor. Bakanlık bunu devamlı geliştiriyor ve şuan tamamen ayrı bir birim olarak hizmet veriyor. Tıbbi alanlarda ilgili hekimler tanımlanıp, bu konuyla ilgili görevlendiriliyor.  Bunlar kat edilen büyük yollar, bakanlığımızın şimdiki hedeflerinde evde palyatif bakımlar, yani yatalak hastaların evde bakımı gündemde. O konuyla ilgili gerekli adımlar da devamlı olarak atılıyor. O da belirli sayılara ulaşacaktır diye umuyoruz” ifadelerini kullandı. 


BEBEK DOSTU HASTANE

İzmir Eğitim Diş Hastanesi’nin aynı zamanda bebek dostu hastane olduğunu dile getiren Şahin, “Bebek dostu hastane, bebeklerin ve bebekli annelerin hastanemize geldiğinde en iyi hizmet alabileceği şekilde düzenlenmiş hastane demek. Onlar için süt emzirme odalarımız özel olarak düzenlendi, hasta tedavi kısmında önceliklerimiz tanımlandı. Buna yönelik olarak çalışan personelimiz hamile ya da bebekli anneleri gördüğünde her türlü yardımlarını ve hizmetlerini sunuyoruz” dedi. Hastanede çalışan engelli personellerle ilgili de bilgi veren Şahin, “Bakanlığımızın bu konuyla ilgili çok büyük hassasiyetleri var, engelli personel sayılarının arttırılmasını istiyor. Bu kişileri topluma kazandırmayı çok büyük bir hizmet olarak görüyor. Biz de bu konuda üzerimize düşeni yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Engelli personellerimiz, çocuk esirgeme kurumundan gelen, çalışan personellerimiz var. Onları elimizden geldiğince burada çalıştırabilir, onlara hizmet sunabilir şekilde hastanemiz bünyesinde yer veriyoruz. Onlara eksikliklerini giderecek şekilde bir aile gibi yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“SAĞLIK TURİZMİNDE YETKİLİ KURUMUZ”

2018 yılında sağlık turizmi yetki belgesini aldıklarını dile getiren Şahin, “Taşınmadan sonra bunları almak kolay değil, oldukça yoğun bir çalışma yaptık. 2019 yılı içerisinde bu konuyla ilgili bakanlığımızın da desteğiyle güzel adımlar atmak istiyoruz. Eğer o adımları atacak olursak Türkiye için bir vizyon geliştireceğimizi düşünüyoruz. Yurtdışındaki hastaların, turizm firmaları aracılığıyla hastanelere ya da özel polikliniklere gelerek tedavi alma işlemi bakanlık tarafından sağlık turizmi olarak adlandırılıyor. Doktorlarımız çok iyi seviyedeler. Bunu yurtdışına hizmet olarak sunuyoruz. Diğer ülkelerden çok daha ucuza hizmet veriyoruz. Bunu da bir artı olarak görüp, ülkemize yurtdışından dolar ve döviz girişinin artacağını düşünüyoruz. Bakanlık bu doğrultuda büyük adımlar atıyor. Özel hastaneler bunu belirli seviyelere getirdiler, bunu kamu kurumlarında da yapma niyetimiz var. Umarım bu hizmetler daha iyi seviyelere gelecek” dedi.

Fadime Altanhan - Aycan Pırasalar Yaşar